Adsila

Team Up! seminar

Het seminar voor een échte teamboost.

vrijdag 7 juni 2024 van 09:00- 16:30uur

Team Up! is een seminar vol inspiratie, verbinding, plezier én concrete stappen voor het beter functioneren van ieder team.

Een teamdag zoals het hoort. Dus weg met die oppervlakkige kennismaking. Leer de talenten van het team in te zetten, transformeer waar nodig en verbeter de samenwerking op het juiste niveau.  Willen jullie dat als team ook? Meld je dan aan en kom vrijdag 7 juni 2024 naar dit unieke event!

 

Haal het beste uit je team tijdens deze dag met een uniek aanbod aan workshops & sprekers. Aan het einde van de dag: 

– Heb je elkaar beter leren kennen en samen plezier gehad.

– Weet je de talenten van het team in te zetten.

– Heb je handvatten voor de eventuele benodigde team transformatie.

– Is de onderlinge samenwerking en de effectiviteit van het team verbeterd.

Het seminar is bedoeld voor teams, die de beste versie van zichzelf willen worden. Ook professionals die teams coachen of aansturen zijn van harte welkom. 

Zet het team in beweging en werk samen aan het teamsucces!

Programma Team Up! seminar

Tijdens het seminar gaan we aan de slag met het ontwikkelen van onze teamvaardigheden en leren hoe we als team beter kunnen presteren en floreren. 

We trappen af met een inspirerende keynote spreker Jitske Kramer over hoe je als team met behulp van Deep Democracy daadkrachtiger en besluitvaardiger kan worden. 

De eerste parallelle sessies gaan vervolgens in op de basisvoorwaarden van een succesvol team. Met je team ga je in de werksessies aan de slag met bijv. het creëren van psychologische veiligheid, het benutten van de teamontwikkelruimte of de benodigde ingrediënten voor een zelforganiserend team. 

Na een lekkere lunch gaan we tijdens de tweede parallelle sessie verdiepen. Hoe doen wij het eigenlijk als team? We gaan aan de slag met de teamcultuur, krijgen inzicht in onze interactiepatronen en hoe we acteren als het even niet zo lekker gaat. 

We sluiten de dag af met een interactieve sessie van Nouchka Fontijn over veerkracht en omgaan met tegenslagen. 

09.00 uur           Registratie en ontvangst met koffie en thee

 

09.30 uur            Opening & welkom door dagvoorzitter Jan-Peter Hoogstrate

 

09.45 uur        Keynote:          Geef je team een boost!

                        Jitske Kramer van Human Dimensions

Jitske Kramer is antropoloog, schrijver en een veelgevraagde spreker over leiderschap en teamwork. In haar werk is ze altijd op zoek naar hoe ze sterke relaties, organisaties en teams kan bouwen. Tijdens deze keynote deelt Jitske haar inzichten, vaak gecombineerd met de antropologische kennis beschreven in haar boek Building Tribes. Tribes, organisaties, vormen namelijk cultuur in interactie en besluitvorming. Waarbij verschillen tussen personen, teams en afdelingen een gegevens zijn. 

Deep Democracy is een zienswijze en methode, ontwikkeld door Greg en Myrna Lewis, die zorgt voor grondige besluiten waardoor de daadkracht in een team of organisatie groter wordt. Door verschillen en tegengestelde meningen niet uit de weg te gaan en juist te betrekken, wordt de onderstroom in groepen zichtbaar en hanteerbaar. En kan er besluitvorming ontstaan met aandacht en waardering voor andere opvattingen. Zonder te polderen en zonder conflicten weg te poetsen. 

Jitske neemt je mee op reis en deelt zo haar kennis en meest pragmatische inzichten, die we kunnen gebruiken om de beste versie van het team te worden. 

11.15 uur               Ochtendbreak en moment voor teamreflectie

 

11.45 uur              START PARALLELE SESSIES   DEEL 1

 

Psychologische veiligheid in teams

Joriene Beks van Securing Candor

Als we ons onveilig voelen, verzinnen we redenen waarom we iets niet zeggen, terwijl we dat eigenlijk wel hadden moeten doen voor een beter teamresultaat. Maar als er wél psychologische veiligheid is in een team, dan wordt de prestatie, innovatie en werktevredenheid verbeterd.

Wat heeft een team nodig om zich vrij en veilig te voelen om vragen te stellen, anderen aan te spreken, om meningen en fouten te delen en ongevraagd nieuwe ideeën aan te dragen? Hoe bevorder je een veilige en open teamomgeving waar iedereen zich opgenomen, gewaardeerd - en in staat voelt om bij te dragen?

Joriene Beks leert je tijdens deze sessie met welke aanpak en interventies je de psychologische veiligheid werkend krijgt en zo creativiteit en autonomie binnen het team kunt stimuleren.

Goed teamwerk

Karin Derksen

Hoe goed lukt het als team om echt ieders kwaliteiten te benutten en daardoor samen tot betere resultaten te komen?

Daar hebben we teamontwikkelruimte voor nodig en die creëren we als team door vier activiteiten te ondernemen: toekomst creëren, organiseren, reflecteren en dialoog voeren.
Ze alle vier gelijkmatig inzetten lukt niet vanzelf. Hoe we daar beter in worden en wat ons te doen staat leren we in deze workshop.

Voordat we daarmee aan de slag gaan onderzoeken we eerst in hoeverre we voldoen aan de basisvoorwaarden om sowieso goed teamwerk te kunnen realiseren én wat daar eventueel nog voor nodig is.
Tot slot kijken we hoe het leiderschap is vormgegeven in het team en hoe behulpzaam dat is om een goed resultaat te halen uit de samenwerking. We ronden af met evalueren van de samenwerking. Want hoe vaker we dit als team doen, hoe beter we worden in de samenwerking en dus hoe beter het teamresultaat wordt.

Zelforganiserende teams....een weg naar teamsucces

Thijs Rijnbergen van Mensen in bedrijf

Teams moeten in staat zijn samen besluiten te nemen, afstemming te zoeken en elkaar als professionals aan te spreken op gedrag en resultaat.

Er zijn een aantal werkzame ingrediënten die het zelforganiserend vermogen van teamleden en teams vergroten:
- helderheid in kaders, doelen, rollen en
verantwoordelijkheden;
- teamvaardigheden als
opdrachtnemerschap en contracteren,
effectief overleggen en besluiten nemen;
- individuele vaardigheden als je rol pakken
(leiding nemen), samenwerkafspraken
maken en spannende gesprekken
aangaan.

Tijdens deze werksessie gaan we aan de slag met het ervaren van een aantal van bovengenoemde teamvaardigheden. We krijgen methodieken en tools uitgereikt waar we na het seminar mee kunnen experimenteren.

13.00 uur            LUNCH en moment voor teamreflectie

14.00 uur           START PARALLELE SESSIES    DEEL 2

Samen inzichten bouwen met de LEGO® Serious Play® methode

Sarah Derriks - de Wit

"De LEGO® Serious Play® methode biedt een unieke manier om, met je team, in gesprek te gaan en eenvoudig duidelijk te maken waar de uitdagingen zitten. De LEGO® metaforen helpen ons nog regelmatig.” Dit gaf een deelnemer van een workshop als feedback na afloop.
Tijdens de workshop krijg je inzicht in het ontstaan van de methode en ga vrijwel direct aan de slag met het bouwen met LEGO®. Eerst individueel en daarna gezamenlijk om als team oplossingen te bedenken voor complexe vraagstukken. Met elkaar creëren we een taal door het gebruik van metaforen en komen we gezamenlijk tot prachtige oplossingen en inzichten, waarmee we aan de slag kunnen.

Of je nu introvert bent of extravert, ongeacht je rol of functie, met deze methode krijg je iedereen aan het bouwen en verzamel je met elkaar waardevolle inzichten van alle kanten waaraan iedereen heeft bijgedragen. Je krijgt daarnaast na afloop een setje mee naar huis om met je team verder te kunnen bouwen.

Interactiepatronen in jouw team

Annemieke Tump

Wat doen wij om elkaar te helpen? En op welke manier belemmeren we de ontwikkeling van het team? Tijdens deze werksessie krijgen we inzicht in de interactiepatronen van het team. We maken kennis met het effect van triggers & persoonlijke impulsen op onze samenwerking met anderen. Én hoe we hierover een goed gesprek kunnen voeren, zodat het functionele teamgedrag (wat draagt wel/niet bij) steeds meer body krijgt.

Annemieke houdt ons de nodige spiegel voor van het gezamenlijke gedrag en communicatie, zodat we nieuwe manieren van interactie ontwikkelen. Geen trucjes, wel bewegen naar nieuwe mogelijkheden, die we zullen ervaren als helpend en functioneel in de samenwerking.

Wat is onze teamcultuur?

Judith de Zoete van Adsila

Met behulp van Management Drives krijgen we inzicht in de huidige teamcultuur. Door onszelf de goede vragen te stellen, krijgen we antwoord op vragen als:
- Hoe zorgen wij voor inspiratie in het team?
- Ontwikkelen wij als ondernemers, toch meer visionair of vanuit een bindingscultuur?
- En als het gaat om dingen gedaan krijgen, hoe pakken wij dat dan aan?

Dit inzicht gebruiken we om daarna aan de slag te gaan met het definiëren van gewenste teamcultuur. Hoe ziet die eruit? Wat willen we als team behouden, ontwikkelen of loslaten?

Judith begeleidt ons hierbij en zorgt dat het gewenste gedrag zo concreet mogelijk wordt. Zodat we weten wat ons te doen staat.

15.30 uur          Afsluitende keynote:          Omgaan met tegenslagen

                         Nouchka Fontijn

Boksen is een sport die draait om voorkomen, incasseren en keihard terugslaan. Het is een intense sport, waarbij mentaliteit nóg belangrijker is dan die ene powerpunch. Boksen heeft heel veel gelijkenissen met het leven, en misschien wel in het bijzonder het bedrijfsleven. Nouchka Fontijn daagt ons uit om tijdens deze interactieve sessie te spreken over struggles, veerkracht en toewerken naar je doelen. Zodat als we te maken hebben met tegenslagen, weten wat ons te doen staat. 

 

16.30 uur          Wrap up & borrel 

Organisatie

Het seminar wordt georganiseerd door Adsila Training & Coaching.

Voor vragen en informatie over het seminar kunt u contact opnemen via mailadres: info@adsila.nl.

 

Locatie

Het seminar vindt plaats op Landgoed Groot Kievitsdal aan de Hilversumsestraatweg 19 te Baarn. 

Centraal gelegen nabij A1 en A27. Er is voldoende parkeergelegenheid en er zijn oplaadpunten beschikbaar voor elektrische auto’s.

Met een bushalte voor de deur is Landgoed Groot Kievitsdal tevens goed bereikbaar middels het openbaar vervoer. 

Kosten

Meld je vóór Koningsdag 2024 aan als team en ontvang een vroegboekkorting van 15%. Tot die tijd kun jij je inschrijven voor €425,- per teamlid. Dat is bij een team van 6 personen, één toegangskaartje gratis! 

Na 27 april 2024 kent de investering voor dit seminar een teamtarief van €495,- per teamlid. 

De genoemde investering is excl. btw en incl. drinken, lunch en versnaperingen. 

 

Annuleren

Is het team of ben jij bij nader inzien verhinderd? Tot vier weken voor aanvang van het seminar kun je kosteloos annuleren. Vanaf vier weken voor aanvang van het seminar betaal je 35% van de deelname kosten. Pas vanaf twee weken voor aanvang van hte seminar ben je het volledige bedrag verschuldigd. Uiteraard kun je ook iemand anders in jouw plaats laten komen. Neem in alle gevallen contact per mail contact op met de organisatie. Annuleren kan uitsluitend per mail/schriftelijk. 

Verder verwijs ik je naar de algemene voorwaarden van Adsila.

Sprekers

Judith de Zoete

Judith de Zoete is zelfstandig trainer en teamcoach bij Adsila en organisator van het Team Up! seminar. In haar werk begeleidt zij teams en individuen uit (project)organisaties bij de onderlinge samenwerking, teamcultuur en bij carrièrevraagstukken.

Met de organisatie van het Team Up! seminar wil zij een nieuwe standaard neerzetten voor een échte teamdag incl. een vervolgprogramma. Zodat teams zich blijvend ontwikkelen en zo de beste versie van zichzelf kunnen worden.

Jan-Peter Hoogstrate

Jan-Peter Hoogstrate is ontwerper van leertrajecten met meetbare resultaten bij Brain Bakery en trainer in hart en nieren met als missie No More Boring Learning.

Tijdens het Team Up! seminar zal Jan-Peter de rol vervullen als dagvoorzitter. Hij zal ons deze dag scherphouden in de voortgang van het behalen van dat ene doel: de beste versie van het team worden.

Fotograaf Bart Heemskerk
Jitske Kramer

Jitske Kramer is corporate antropoloog en reist de wereld over om te leren van traditionele healers, leiders, verrassende innovators en willekeurige voorbijgangers.
Ze neemt je in haar verhalen mee op een boeiende reis naar menselijke vraagstukken en oplossingen. Om de slagkracht en resultaten van organisaties te verbeteren (en de wereld gewoon een beetje mooier te maken).

Trainer van het jaar 2013. Bestsellerauteur van onder andere Deep Democracy, Jam Cultures, Voodoo en co-auteur van Building Tribe en De Corporate Tribe (managementboek van het jaar 2016)

Joriene Beks

Joriene Beks is bedrijfskundige en auteur van de bestsellers Psychologische Veiligheid, Zo vorm je vrijmoedige teams en Veldgids Psychologische Veiligheid.

In 2023 publiceerde zij samen met Orly Polak het boek Veilig Voelen, Veilig Zijn.

Samen met haar samenspelers van Securing Candor begeleidt zij zeer diverse organisaties naar een open en veilige leer- werkomgeving. Gebruikmakend van haar ruime praktijkervaring weet zij mensen en teams op onderbouwde, bevlogen én nuchtere wijze hiertoe in beweging te zetten.

Karin_portretgroot
Karin Derksen

Karin Derksen doet als zelfstandige organisatieadviseur onderzoek naar samenwerking en leiderschap in teams en groepen en werkt dagelijks met klanten aan allerlei teamvraagstukken.
Die vraagstukken variëren van, ‘hoe richten we onze teams goed in binnen de organisatie?’, tot ‘we hebben veel gedoe in ons team en het lukt maar niet om goed samen te werken'.
Ze schreef het boek ‘Goed Teamwerk’, dat in 2022 door een vakjury werd gekozen als boek van het jaar.

Karin houdt ervan om moeilijke thema’s en onderwerpen heel praktisch te maken. Niks zo fijn, volgens haar, als goed teamwerk, dat gunt ze iedereen.

Thijs Rijnbergen

Thijs Rijnbergen is als organisatiepsycholoog gespecialiseerd in het ontwikkelen van zelforganiserende teams en organisaties. Hij begeleidt teams en leiders in het vinden van hun weg naar autonomie en eigenaarschap. Hij maakt hierbij gebruik van gezond verstand en tools uit Transactionele Analyse, Holacracy en Sociocratie 3.0.

Thijs is teamontwikkelaar bij Mensen in Bedrijf en schrijver van Tools voor Teams. Daarnaast is hij is vennoot bij TeamQ.

Nieuwsgierig naar zijn visie op het ontwikkelen van zelforganiserende teams? Bekijk dan alvast deze 6 inspiratielessen voor zelforganiserende teams.

https://teamq.org/artikel/6-videolessen-voor-zelforganiserende-teams/

Annemieke Tump

Annemieke Tump is een enthousiaste en inspirerende teamcoach, die graag met teams aan de slag gaat in de onderstroom. Zij is DISC gecertificeerd trainer& coach en (STIR) opgeleid tot teamcoach. Annemieke: "Als sociaal en ondernemend persoon sta ik graag in verbinding met anderen. Mijn interesse gaat uit naar wat de ander beweegt en motiveert in zijn handelen. Met enthousiasme werk ik met mensen om hen nieuwe manieren te laten ontdekken om effectief en succesvol te zijn in werk en privé." Mijn intentie is om het lerend vermogen van het team als geheel te versterken en mijzelf als teamcoach overbodig te maken aan het einde van een traject. Dit betekent dat het team heeft geleerd om binnen de dynamiek van een veranderende omgeving terug te veren naar een volwassen samenwerking.

Sarah Derriks - de Wit

Sarah Derriks – de Wit is Certified LEGO® Serious Play® facilitator en geeft workshops en trainingen met het gebruik van de LEGO® Serious Play® methode in diverse branches.
Ze combineert deze methode met haar achtergrond als Individueel- en Teamcoach, haar kennis als change practioner en Agile ervaring met o.a. Scrum, Kanban, Design Thinking, Lean Six Sigma.

Naast haar werk als trainer en facilitator in haar eigen bedrijf Transforming Bricks is zij werkzaam als Senior Agile Transformatie Consultant bij Prowareness en begeleid zij bedrijven naar meer transparantie en wendbaarheid. Medio juni verschijnt haar 1e boek; De LEGO® Serious Play®-methode voor Agile Professionals; met hierin achtergrondinformatie en 99 werkvormen welke stap voor stap worden uitgelegd.

Sarah heeft ook een boek geschreven, die medio juni uit komt:
De LEGO® SERIOUS PLAY® methode voor Agile Professionals | Derriks-de Wit, Kobus | 9789024464890 | Boom

Nouchka Fontijn

Nouchka Fontijn is geboren op 9 november 1987 in Rotterdam. Na een fijne jeugd waarin sport vooral voor het plezier werd ingezet, stapte zij in januari 2007 de boksschool binnen. Vele trainingen en wedstrijden lagen aan de basis van haar successen. In de zomer van 2016 ging ze als eerste Nederlandse vrouw naar de Olympische spelen, hier schreef ze geschiedenis door zilver te winnen. 5 jaar later wist Nouchka zich weer te kwalificeren voor de Olympische Spelen, en na 180 wedstrijden te hebben gebokst, sloot zij haar carrière af met een bronzen medaille in Tokio. Nu geeft zij clinics, coaching en staat zij regelmatig op het podium als spreker. Daar spreekt zij over talentontwikkeling, samenwerking, toewerken naar je doelen, lifestyle en mindset.

Fotoreferenties

Jitske Kramer: fotograaf Bart Heemskerk

Man springt met paraplu: © <a href=’https://nl.123rf.com/profile_psychoshadowmaker’>psychoshadowmaker</a>, <a href=’https://www.123rf.com/free-images/’>123RF Free Images</a>

Vectoren: © <a href=’https://nl.123rf.com/profile_captainvector’>captainvector</a>, <a href=’https://www.123rf.com/free-images/’>123RF Free Images</a>

 

De Minifigure® en de Brick® en Know® configuraties zijn handelsmerken van de LEGO® groep, die deze activiteit niet sponsort, steunt, autoriseert of goedkeurt.